For deg som sysler med Lightroom

Det skjer mye rundt LightRoom om dagen. Det har kommet flere interessante plugins som utvider LR’s funksjonalitet. Dette gjelder spesielt for eksport og WEB delen. Du bør lese resten om du er en liten LR freek.

Det finnes et eget forum for LR som dere kan finne her. Her er det mye nyttig informasjon rundt LR. Det finnes også en egen gruppe for Plugins. Der finner du lenker til mye spennende stoff.

For å oppsummere litt av det som finnes så skal jeg fort ta det her. Dette er ting jeg selv har lastet ned og tatt i bruk. Noe har jeg brukt mye, andre ting så vidt sett på.

  • Gallery2 eksport plugin for Menalto Gallery2 fra SourceForge – GRATIS! (Galleri løsningen for KKklubb WEB). Fantastisk enkel å bruke. La ut over 1000 bilder fra Thailandsturen på bare noen få timer. Hadde på forhånd katalogisert det som skulle ut. Opprettelse av nye album og export gikk mer eller mindre av seg selv.
   For å organisere dette på en svært grei måte brukte jeg LR SmartCollections og tagget alle bilder som skulle ut i albumene med keyword Thailand + WebAlbum + AlbumNavn + dato range. Laget en Smart Collection for hvert album. Etterhvert som bildene fikk riktg sett med Keywords dukket de automatisk opp i sine respektive collections. Etterhvert som de ble eksportert la jeg til keyword WebDone slik at jeg enkelt kunne holde track på hvem som var overført og hvem som gjenstod for overføring.
  • Gallery2 eksport plugin for Menalto Gallery2 fra Reflexions Photgraphiques (Forbedret utgave av SourceForge versjonen. Har mulighet for overføring av metadata til bruk som bildenavn. GRATIS!
  • LR/Mogrify er en export plugin som utvider File eksport delen med mulighet for rammer, vannmerker m.m. Donationware! Denne benytter gratisprogramvaren ImageMagick som er et kommanolinje basert verktøy for etterbehandling av image filer. Denne må du laste ned og installere.
  • LR/Enfuse er en plugin som gjør mye av den samme jobben som HR i PhotoShop CS3. Med Enfuse kan man ta flere exponeringer (under/over) av samme motiv for å lage en korrekt eksponering. Her kan man også laste ned en egen pakke som kan kjøres som en frittstående applikasjon. Donationware!
  • WEB gallerier er populært, men ikke alltid like lett å få laget WEB siden. Med denne LRB Portfolio plugin så kan du lage både proffe WEB sider med gallerier. Den koster €10, men det er en billig pris for et så bra produkt.
  • Det finnes flere typer WEB plugins for LR2. Du finner en rekke lenker til disse her
  • Flash basert SlideShowPro for LightRoom er en svært kraftig plugin. Denne inneholder alt du trenger for å distribuere og lage meget profesjonelle flash gallerier. Her kan man lage gallerier eller album etter behov. Masse muligheter med egne templates. Har man et WEB sted så er det ikke noe problem å distribuere. Dette gjør SlideShow Pro for deg. Koster noen kroner, emn er vel verdt disse.
   Kan utvides med eget admin verktøy for WEB siten. Krever i så tilfelle PHP og mySQL.
   Du kan se en liten demo her. Det tar litt tid å laste bildene da disse er skalert for fullskjerm og gjør seg best der. Fullskjerm får du ved å velge det lille firkant ikonet nede til høyre i thumbs linjen.

Nå tenker jeg dere har litt å pusle med på kveldene fremover.

Her finner du en liten demo på LR/Mogrify og LR/Enfuse.

Skulle det være noe dere lurer på så skal jeg prøve å svare så langt jeg kan. Tenker jeg samler alle spørsmål og svar i en egen artikkel under Tips og triks på WEB siden her. Så får alle tilgang til det.
Spørsmål kan sendes til odd.eirik at skjolde.no.

Dette kan vi kanskje prate mer om på en ny LR Workshop om det skulle vise seg å være et behov for det.