FocusStacking 12.03.13

I dag hadde vi FocusStacking som tema.

8 stykker hadde møtt frem for å høre mer om dette.

Inge forklarte først litt om hva teknikken går ut på. Deretter koblet han opp PC/kamera og demonsterte hvordan dette hang sammen. Under demonstrasjonen ble Helicon Remote og Helicon Focus benyttet. Inge snakket om forskjellig annen programvare som kan benyttes og egne erfaringer fra bruk av de forskjellige programmene.

Inge har gode erfaringer med PhotoAcute. Denne pakken inneholder også en rekke ande funksjoner som kan være svært nyttig å ha med seg. Andre har prøv Zerene Stacker og er fornøyd med denne.  

De forskjellige program pakkene har alle et felles mål, men ofte er det slik at alle har forskjellige egenskaper sett i forhold til lys/antall bilder/støy/hastighet osv. osv. Derfor er det vanskelig å plukke ut en som er perfekt og dekker alle behov. For oss amatører duger stort sette det meste, men Helicon, PhotoAcute og Zerene Stacker har kanskje litt mer «pondus» enn de andre.

En oppsummering med plusser og minuser for forskjellig FocusStacker programvare kan dere også finne lenke til på Lenke siden vår eller ved å trykke her.

For dere som ikke var der så finnes det en egen artikkel under Tips <trykk her> som tar for seg Focus Stacking teknikken.

Det er rart hvordan ting dreier i forskjellige retninger, men morsomt og lærerikt er det for noen og enhver. På tampen av kvelden påpekte Inge at det var viktig å fjerne alt støv på makrobilder og dermed var det støv som var tema. Ikke bare utenfor kamera, men også inni. Inge kjørte derfor en lyn leksjon i rensing av kamera og tok like gjerne med en forklaring av hvordan lukkeren fungerer. :-). Men det stoppet ikke der for med ett så dreide det seg om store temperarursvigninger,  kondensering og hva man kan gjøre for å unngå dette. Inge hadde løsning på det meste her også. 🙂

Stor takk til en kunnskapsrik Inge som gjorde dette til nok en lærerik kveld. 🙂