Innledning – Perspektiv 02.04.13

Fremhevet

Neste Workshop handle om perspektiv. Her har Halvor laget en liten innledning til Workshopen slik at alle kan være litt forberedt på hva som kommer.

Perpektivet endres når man forflytter seg i høyden (eller ned mot bakken), sideveis eller fram & tilbake.  Å ta beina fatt er altså et godt hjelpemiddel. Å skifte fra vidvinkelobjektiv til en tele-zoom endrer ikke perspektivet.  Bruk av perspektiv er et virkningsfullt hjelpemiddel for å omforme en tredimensjonale verden til todimensjonal, og få frem dybde i bildet.

Det er altså ingen som bør føle et kjøpepress i forhold til perspektiv. Har man evnen til å forflytte seg & bruke øynene så bør alle forutsetninger være tilstede.  Å bruke et objektiv med fast brennvidde kan være til hjelp, for å «tvinge» en til å ta beina fatt og samtidig ha et bevisst forhold til perspektivet.  Zoom-optikk har ofte den ulempen ved seg at vi zoomer objektivet, i stedet for å flytte på oss.

Her en noen linker i anledningen

FocusStacking 12.03.13

Fremhevet

I dag hadde vi FocusStacking som tema.

8 stykker hadde møtt frem for å høre mer om dette.

Inge forklarte først litt om hva teknikken går ut på. Deretter koblet han opp PC/kamera og demonsterte hvordan dette hang sammen. Under demonstrasjonen ble Helicon Remote og Helicon Focus benyttet. Inge snakket om forskjellig annen programvare som kan benyttes og egne erfaringer fra bruk av de forskjellige programmene.

Inge har gode erfaringer med PhotoAcute. Denne pakken inneholder også en rekke ande funksjoner som kan være svært nyttig å ha med seg. Andre har prøv Zerene Stacker og er fornøyd med denne.  

De forskjellige program pakkene har alle et felles mål, men ofte er det slik at alle har forskjellige egenskaper sett i forhold til lys/antall bilder/støy/hastighet osv. osv. Derfor er det vanskelig å plukke ut en som er perfekt og dekker alle behov. For oss amatører duger stort sette det meste, men Helicon, PhotoAcute og Zerene Stacker har kanskje litt mer «pondus» enn de andre.

En oppsummering med plusser og minuser for forskjellig FocusStacker programvare kan dere også finne lenke til på Lenke siden vår eller ved å trykke her.

For dere som ikke var der så finnes det en egen artikkel under Tips <trykk her> som tar for seg Focus Stacking teknikken.

Det er rart hvordan ting dreier i forskjellige retninger, men morsomt og lærerikt er det for noen og enhver. På tampen av kvelden påpekte Inge at det var viktig å fjerne alt støv på makrobilder og dermed var det støv som var tema. Ikke bare utenfor kamera, men også inni. Inge kjørte derfor en lyn leksjon i rensing av kamera og tok like gjerne med en forklaring av hvordan lukkeren fungerer. :-). Men det stoppet ikke der for med ett så dreide det seg om store temperarursvigninger,  kondensering og hva man kan gjøre for å unngå dette. Inge hadde løsning på det meste her også. 🙂

Stor takk til en kunnskapsrik Inge som gjorde dette til nok en lærerik kveld. 🙂

Litt om Focus Stacking

Fotostacking er en teknikk vi kan bruke når vi vil utøke dybdeskarpheten. Der man normalt kanskje bare har 4-5mm dybdeskarphet så kan vi med fotostacking få dette til å bli skarpt over flere cm.

Tar man feks et bilde med en 105mm macro med liten dybdeskarphet (f/5) på 45cm avstand med en Nikon D700 så vil bildet være skarpt mellom 44,8 og 45,2cm. Vil man ha flere cm skarpt så tar man en rekke bilder av samme motiv, men flytter fokuspunktet langs en rett linje fra eller mot kamera. Starter feks med et fokuspunkt nærmest kamera, tar et bilde, flytter fokuspunktet litt lenger fra og tar et nytt bilde. Man må passe på at man overlapper det forrige fokuspunktet. Det betyr i dette tilfellet at man flytter seg maksimalt 0,4cm innover i bildet for hver gang man fokuserer på nytt og tar bilde. Når man har kommet så langt som ønskelig tar man alle bildene og kjører de gjennom et fotostacker program.

Man kan selvfølegelig gjøre dette over større avstander uten at det behøver å være et makro bilde. Et Nikon D200 med en 50mm f/5 har på 50cm avstand en DOF faktor på 1,8cm. Men på en avstand 90cm inn i bildet så har DOFøket til hele 6cm. Det betyr at hvis du med denne konfigurasjonen vil ha alt skarpt i en dybde av 40 cm så kan du gradvis øke avstanden innover i bildet for hvert fokuspunkt du setter. Med DOF kalkulatoren kan vi regen oss frem til hvordan fokuspunktet må flyttes innover i bildet. Start på 50cm start + 1,8cm + 1,8cm + 1,8cm + 2cm + 2cm + 2cm + 2cm +3cm + 3cm + 3cm + 3cm + 4cm + 4cm +5cm + 5cm = 93cmd. Her må man ta 15 bilder for å dekke hele området.

Resultatet er et bilde med dybdeskarphet langs hele linjen. 🙂

Se eksempel på fotostacking her: http://torelarsen-foto.net/node/144

For de som har en smart telefon (IOS/Android/Win8RTM) så kan dere laste ned og installere en DOF (Deph Of Field) kalkulator gratis. Med denne så kan du enkelt finne ut hva dybdeskarpheten for ditt objektiv er ved en gitt blender og brennvidde. En helt grei WEB versjon av DOF kalkulator finner du her.

DOF (Depth of field kalkulator)

Med DOF kalkulatoren så kan du greit regne deg frem til hvor mange bilder du må ta og hvor langt du må flytte fokuspunktet for hvert bilde som tas. Med utgangspunkt i eksemplet D700 med 105mm f/5 og DOF på 0,4cm så vil et skarpt bilde av en 4cm lang gjenstand kreve min.10 bilder for å få hele gjenstanden skarp. 8cm vil da kreve 20 bilder, osv.

Du kan lese litt mer om hvor du finner programvare og erfaringer under FocusStacking Workshop som ble holdt 12.03.13.

Odd Eirik Skjolde
12.03.13

Opprette ny lenke

Fremhevet

Vi har så smått startet å samle en del lenker til nettsteder som kan være aktuelle for oss som driver med fotografering.

Nå er det åpnet for at alle kan bidra med å legge nye lenker til Lenke data-basen vår.

Kjenner du et nettsted relatert til foto/bilde behandling du mener andre i klubben også kan ha interesse av så kan du under Lenker i toppmenyen legge til ny lenke ved å velge “Ny Lenke”.  Sjekk først at lenken ikke er der fra før ved åpne Lenke basen. 

Ny Lenke

 • Lenke navn: Et fornuftig navn som med et par ord beskriver innholdet
 • Lenke Adresse: WEB adressen som du får opp i din internett utforsker
 • Lenke kategori: Velg en eksisterende kategori eller “Bruker opprettet kategori”
 • Bruker opprettet kategori: Skriv inn kategori navn hvis valget i forrige felt var “Bruker opprettet kategori”
 • Stikkord: Legg inn et stikkord eller to som sier litt om hva dette gjelder.
  Det er ikke alltid navnet eller kategorien er selvforklarende.
 • Beskrivelse: Beskriv veldig kort hva som finnes under denne lenken
 • Navn på innlegger: Ditt navn
 • Innleggers e-post: Din e-post adresse
 • Tast inn koden fra bildet over: Tast inn koden i bildet.
 • Trykk på “Legg til lenke” når du er ferdig.

 Alle nye lenker må godkjennes før de dukker opp på lenke siden vår. Leker uten “Navn på innlegger” og uten “Innleggers e-post” vil ikke bli godtatt.

Det kan hende vi også endrer på kategori navnet hvis vi føler det passer bedre inn under en eksisterende kategori.

SnowStock 2013

Fremhevet

SnowStock ble arrangert i Funkelia fredag 01.03.13 og lørdag 02.03.13

På fredagskvelden var den en fra klubben som stilte. Da var det hopp for de minste KIDSa. Det var også kvalifisering for klassen 13-15 neste dag. Det var dårlig med lys og ISO måtte skrus opp til det maksimale. Kvailteten ble deretter. Utpå kvelden var det premieutdeling til alle KIDSa og de 12 som gikk videre i klassen 13-15 ble tatt ut.

På lørdag var vi noen flere fra klubben. Totalt var vi 6 stykker som fotograferte. Fikk med oss litt isklatring, 13-15 finalen, Tour de SnowStock, Show med ATV. Big Air konkurransen for 16+ måtte avlyses på grunn av mye vind. Den ble prøvd gjennomført på det mellomste hoppet, men disse gutta går så høyt at vinden uansett ble for farlig. Derfor ble det ikke noe Bad Ass finale denne dagen.

Vi fikk uansett tatt masse flotte bilder. Selv om de mest spektakulære uteble så var vi vel godt  godt fornøyd alle sammen.

Klikk for bildeshow

Champagnen sprettes.